L299 Mallemukken

Når man kommer fra Thyborøn, frygter man ikke havet og jeg elsker det frie liv som fisker.

Jeg har ikke fisket hele mit lev. Min far krævede, at jeg tog en uddannelse på land. Så jeg blev udlært skibsmontør fra den lokale smed Kynde & Toft i Thyborøn. Jeg har fisket på fuld tid siden jeg var 25, efter ni år med arbejde i land og skipperskole.

Det er blandingen mellem spænding og jagt, som gør, at jeg er fisker. Jeg kan godt lide, at den last man kommer ind med, står i direkte forhold til ens evne og indsats.  

Min håndværkeruddannelse er kommet mig til gode mange gange som fisker. Jeg kan selv reparere det nødvendige, når vi er ude at fiske og går også selv til hånde, når vi lægger i havn.

Jeg er gift med Louise og sammen har vi to drenge, Jeppe og Mads. Vi bor i Lemvig, hvor min kone har frisørsalon. I min fritid kan jeg, ud over at være sammen med min familie, blandt andet lide at cykle og vindsurfe. Det er også mig, der står for madlavningen, når vi er i havn. Her står den tit på fisk.

Min yndlingsfiskeret er havtaske i karry, med ris.

Bygget i 2010. Mallemukken er oprindeligt bygget til at fiske hesterejer, men vi har senere fået lavet det sådan, at vi også kan rigge om til fiskeri efter rødspætter og andre spisefisk. Vi veksler mellem de to fiskerier.

Vi er to mand afsted på fiskeri. En tredje mand afløser, så vi på skift kan få frirejse og tid til familien og andre gøremål på land.

Ud over mit mandskab, har jeg altid haft rigtig god hjælp fra min familie. En onkel, der har taget en tørn på havet og min far, som blandt meget andet, har repareret vores net gennem årene.

Antallet af dage på havet er som regel 2-4 dage.

Hesterejer, rødspætter og lidt blandet spisefisk. Forår og sommer er højsæson for hesterejefiskeri. Fra oktober til marts søger hesterejerne ud på på det dybe vand i Nordsøen, og her er de nærmest umulige at fange. I den periode rigger vi om til rødspættefiskeri. 

Årligt bliver det til cirka 250 tons rejer og spisefisk. Hesterejerne bliver landet til en fabrik på Rømø og de andre spisefisk, til Danske Fiskeauktioner, som sælger fisken videre.

Rejerne bliver fanget på det lave vand langs den jyske vestkyst og i den danske del af Vadehavet.

Vi fisker med trawl. Rejerne bliver kogt på havet i havvand, lige efter fangsten. Herefter puttes de i rejeposer med 25 kg i hver. Dernæst lægges de på is i lasten og landet i løbet af et par dage.

Jesper Kobberholm
L299 Mallemukken 
Kaldenavn:
Tlf.:  21 73 53 66
Tlf ombord: 46 94 91 72
Mail.:  j.kobberholm@live.dk
Facebook: Jesper Kobberholm