Fiskehallen sælger fisk på alle måder
Med restaurant, havneknejpe, køkken, fiskebutik og kiosk i Thyborøns tidligere auktionshal driver indehaveren af Fiskehallen, Anders Olesen, en særdeles alsidig fiskeforretning, der også omfatter fiskeeksport og eget røgeri.
Af Erik Poulsen
Foto: Henrik Vinther Krogh
Når turister i Thyborøn forlader byens store attraktioner, stranden eller lystbådene for at søge ind på havnen, er det første, de møder, en stor, træbeklædt hal. Langs med kajkanten i den ældste del af Thyborøn Havn ligger byens historiske auktionshal.
I årene 1928 til 1955 var Den Røde Hal stedet, hvor kasser med fisk, tun og hajer kom under auktionsmesterens hammer, indtil bygningen blev for lille. 40 år senere begyndte salget af fisk fra bygningen så småt igen, da ægteparret Esry og Marno Hansen i 1995 etablerede en mindre fiskebutik, der naturligt nok fik navnet Fiskehallen.
”Det var egentlig bare et lille hygge-projekt for en tidligere fisker, der gerne ville sælge lidt frisk fisk og en fiskefrikadelle ved tre borde i den ene ende af hallen. Men med den spirende turisme og strukturudviklingen i fiskeriet, hvor man ikke længere så nemt kunne opsøge en blå trækutter med en plastpose og købe fisk på kajkanten, blev forretningen hurtigt meget større end ventet”, fortæller Anders Olesen, der i dag driver Fiskehallen.
Han var på daværende tidspunkt leder af pakhuset hos fiskeeksportforretningen Thorfisk i Thyborøn. Som født og opvokset på Harboøre Hotel og med en uddannelse som kok bag sig kom han hurtigt til at hjælpe til i Fiskehallen, når der skulle leveres fiskeretter til større arrangementer. Og påskedag for præcist 20 år siden overtog han sammen med hustruen Sine Fiskehallen.
Hele hallen i brug
Parret har med årene lejet og indrettet hele den gamle auktionshal, som i dag rummer en markant større restaurant med plads til 60 gæster på 1. sal og et stort udendørs areal til servering med udsigt over havnen.
Dertil en havneknejpe med god plads til en populær fiskebuffet og større selskaber op til 130 personer. Fiskehallen har således stået for frokosten, når regentparret har været på besøg i Thyborøn, ligesom rammerne er blevet landskendte for de årlige torskegilder, der holdes til fordel for Løkke-fonden. Et mindre selskabslokale er indrettet af Lemvig Kommune til opholdssted for gæstesejlere, men lejes også ud, når Fiskehallen i forbindelse med for eksempel konfirmationer har brug for al kapacitet.
Dertil kommer en fiskebutik med frisk fisk, skaldyr og tilbehør samt som det seneste skud på stammen en iskiosk, der sælger Fiskehallens hjemmelavede, økologiske is samt sandwich, øl og vand til strandgæsterne.
Køkkenet midt i den gamle auktionshal er omdrejningspunktet, der leverer mad ud af huset året rundt, mens serviceringen af de forskellige lokaler i begge ender af den røde hal afhænger af årstiden og de ferieuger, hvor der er mange gæster i byen.
”Det er selvfølgelig i juli-august, at det for alvor rykker med turister, men der er også mange fra lokalbefolkningen og folk fra de nærmeste byer, der kommer her igen og igen efter blandt andet fiskebuffeten og paella om sommeren. Alle skal kunne komme her, så menuen er også indrettet efter børnefamilier”, siger Anders Olesen.
Fiskehallen har fem faste medarbejdere, men medarbejderskaren udvides til 50 i højsæsonen. Blandt andet Sine og Anders Olesens fire egne piger.
Fiskeopkøber i stor stil
Anders Olesens dag begynder tidligt med indkøb af fisk på den topmoderne fiskeauktion længere henne på havnen. Og her er han blandt de største opkøbere af fisk.
I 15 år har han nemlig også drevet fiskeeksportvirksomheden Wellfish. Den er bygget ind i Thyborøn Havns konsumcenter, så den friske fisk uden at bryde kølekæden kan flyttes direkte fra auktionshallen og ind i fileteringsafdelingen hos Wellfish.
Her sørger seks medarbejdere for at gøre alle slags fisk fra Nordsøen klar til kunderne. Uanset om det er til et fiskemarked i den spanske hovedstad Madrid, Michelin-restauranter i København eller familien Olesens egen virksomhed i Den Røde Hal.
”Alle de fisk, vi bruger her i huset, er nogle, vi selv håndterer fra auktion over filetering, røgning og tilberedning til servering. Vi er selvforsynende på alle områder”, siger Anders Olesen.
Seneste udvidelse af værdikæden er overtagelsen af Thyborøn Røgeri, så Fiskehallen selv kan finjustere behovet for røget fisk fra dag til dag.
”Vi er begyndt at eksperimentere med nye røgvarer, og det passer os godt selv at stå for røgning af kulmule og kuller, der lidt er en Thyborøn-specialitet. Vi arbejder jo hele tiden på at finde ud af, om der skal nye ting på menukortet og buffeten, eller om en velkendt ret som stjerneskud skal tilpasses med lokale råvarer”, siger Anders Olesen.
Bindeled til kokkeverdenen
Mens Fiskehallen er en kendt forretning, der er svær at overse ved havnen, så er Wellfish knapt så synlig i bybilledet. Til gengæld er Wellfish kendt af fiskehandlere og gourmetkokke i både ind- og udland:
”Wellfish er en forretning, som vi løbende har udviklet. Både for at der skulle ske noget mere, men også fordi jeg jo i forvejen kendte mange fra branchen efter mine syv år hos Thorfisk. Jeg har derfor seks faste kunder, som jeg hver dag køber op for her i Thyborøn. Vi kender jo alle de lokale fiskere. De er de dygtigste og mest effektive, når det gælder kvalitetsfisk, og der er styr på håndteringen, så vi altid får frisk fisk ind”, siger Anders Olesen.
Han fremhæver, at der i Thyborøn er tæt samarbejde mellem de forskellige lokale aktører.
”Mange fiskere nøjes ikke med at losse fisken, men kommer også til auktionen for at overvåge, hvordan fisken bliver solgt. Vi har derfor mange gode snakke om, hvad der er brug for. Og i eksportørforeningen er vi gode venner, der hjælper hinanden, selv om vi også er konkurrenter. Hvis en mangler nogle fisk, så finder vi dem hos en af os andre”, forklarer Anders Olesen.
Det nære samarbejde gør, at han kan levere varen, når en kok fra restauranter som Geranium og Brdr. Price i hovedstaden ringer med specielle ønsker eller bare gerne vil trække på fiskeeksportørens viden om fisk.
”Jeg får jo sjove opgaver som at finde frisk havtaske-lever eller at svare på, hvilke fisk restauranterne med fordel kan sætte på menuen til juni. Sæsonen for de forskellige arter flytter jo lidt rundt efter vejr og klimaforandringer”, siger Anders Olesen.
Fisk til hele Vesteuropa
Titlen fiskeeksportør er dækkende, idet 90 procent af fiskene, der handles gennem Wellfish, ender i udlandet. Torsk, kulmule, søtunge og rødspætter sendes til både Spanien, Belgien, England, Sverige, Holland og Frankrig.
Tyskland er ikke et stort marked for Wellfish, men mange tyskere kender alligevel den gode fisk fra Thyborøn gennem Fiskehallen:
”Vi taler meget tysk i både butikken og restauranten, og når turisterne tager hjem fra ferie, kommer de ofte forbi på hjemrejsedagen for at få en kasse frisk fisk med i bilen”, fortæller Anders Olesen.
Fiskebutikken er åben hele året. Og det er ikke kun for at glæde de lokale borgere:
”Thyborøn er jo blevet en by, hvor man kan tage til hele året og bruge en hel dag. Stranden, attraktionerne og gode spisesteder får tilsammen stadigt flere til at komme på besøg – og de vil gerne have frisk fisk med hjem”.