Fiskeriet har en god historie

Tekst: Erik Poulsen
Foto: Henrik Vinther Krogh

Fiskeskipper Alfred Fisker Hansen inviterer gerne interesserede ombord på kutteren  L120 Linette, så de ved selvsyn kan opleve forholdene på et moderne fiskefartøj. Uanset om de er kommende fiskere, forbrugere eller borgere i fiskerbyen Thyborøn.

Tusindvis af gæster strømmer hvert år i august til Thyborøn Havn for at opleve den årlige Fiskedag. Her kan de smage fisk og skaldyr, deltage i fiskeauktion og høre bandet Tørfisk underholde, men også få den sjældne oplevelse at komme ombord på et moderne fiskefartøj.  

I år var der Åbent Skib på L120 Linette, som ejes af fiskerskipperne Alfred Fisker Hansen og Tommy Svart.

”Vi vil jo gerne fortælle både lokale og turister om, hvordan vi har omlagt vores fiskeri, så vi kommer hurtigere ind med fisk, der også er behandlet hurtigere og bedre ombord på skibet. Og folk spørger positivt og utroligt interesseret ind til, hvad de forskellige instrumenter er til, samt hvad og hvor meget vi fanger”, siger Alfred Fisker Hansen.

Åbent Skib på Fiskedagen er derfor en hyggelig dag for fiskerne, som dog også af flere andre grunde gerne vil ændre gæsternes opfattelse af hverdagen på et fiskefartøj.

”Nogle har nok nogle fordomme om livet som fisker, men jeg tror, at de fleste bliver en lille smule imponerede over forholdene ombord. Vi går utroligt meget op i rengøring, får noget ordentligt at spise, går i bad og har både internet og fjernsyn”, siger Alfred Fisker Hansen.

Han har selv været fisker i 37 år og har aldrig fortrudt det så meget som ét sekund. Men er klar over, at fiskerierhvervet ikke uden videre skal regne med, at næste generation står klar på kajkanten, når han på et tidspunkt vælger at blive på land:

”En ung fisker skal være klar over, at hans liv skal tilrettelægges efter at være fisker, selv om man i dag har meget mere fri som fisker, end da jeg i sin tid startede. Dengang havde vi jo 230-240 dage på havet om året. Men du har stadigt ikke fri hver weekend og kommer ikke hjem til fyraften hver dag. Til gengæld har du så ofte en uge eller to fri, hvor du ikke skal andet end at hente dine børn i børnehave og ellers gøre, hvad du har lyst til sammen med familie og venner”.

Lærlinge skal opleve livsstilen

Et besøg på L120 Linette i forbindelse med Fiskedagen er kun en appetitvækker. Rekrutteringen af nye fiskere handler først og fremmest om, at de får en god start som lærlinge med vekslende ophold ombord på en kutter og på Fiskeriskolen i Thyborøn.

”Vi har altid lærlinge med ude at sejle, og det har vi også fået nogle gode unge mennesker ud af, der har lyst til at fortsætte i fiskeriet. Lærlingen er selvfølgelig en del af fællesskabet, men vi stiller ikke andre krav, end at han kan hjælpe til, hvor han kan”, siger Alfred Fisker Hansen.

Han mener også, at det nye introforløb på fiskeruddannelsen, hvor de unge prøver livet som fisker, før de skriver en lærlingekontrakt, har øget succesraten:

”Der vil jo være frafald i et job som fisker, der er en livsstil og en speciel måde at leve på. Det er ikke alle, der kan klare søsyge og hjemve. Vi har ikke længere de tunge løft, men det kan til tider også være et hårdt arbejde på gyngende grund. Der kan tjenes mange penge i fiskeriet, men man kommer også til at lave noget for det”.

Fiskeri med god samvittighed

Når forbrugerne kommer ombord på L120 Linette, så handler det blandt andet om at fortælle, hvordan fiskegrejet er brændstofsparende og skånsom mod havbunden.

”Forbrugerne efterspørger jo mad, som de kan spise med god samvittighed. Derfor skal det være et ordentligt produkt med sporbarhed og en tydelig mærkning, så vi kan fortælle den gode historie om, hvordan fisken er fanget på en bæredygtig måde og indenfor de forsigtighedshensyn til bestandene, som vi høster efter. Det skal bare være i orden, for vi ser jo ikke os selv som de banditter, vi somme tider fremstilles som i nogle medier og af nogle få politikere”, siger Alfred Fisker Hansen.

Han er femte generation i en fiskerfamilie og fiskede som ung fra Hanstholm, før han i 1996 fik hyre i Thyborøn og siden foden på eget dæk. I begyndelsen landede han årligt op til 60 ton jomfruhummere samt bifangsten af fisk i Hanstholm, men har i de seneste mange år landet blandede spisefisk på auktionen i Thyborøn.

”Tidligere var vi fire-fem kuttere her fra Thyborøn, der tog på lange ture i et par uger til norsk farvand for at fange jomfruhummere, men de er stort set forsvundet, og vi fanger i dag forsvindende få jomfruhummere. Vi skiftede derfor langsomt til rødspætter og fisker i dag spisefisk året rundt. Det er ikke unormalt, at vi får 25 forskellige arter i trawlet, og det er et skifte, som vi ikke har fortrudt. Det er kortere ture, hvor vi sjældent er ude længere end en uge, og derfor kommer hjem med betydeligt friskere fisk. Det er en tilfredsstillelse at stå ved lugen og se, at det der kommer op fra lasten ser godt ud”, siger fiskerskipperen.

En del af Thyborøn

Åbent Skib handler også om at vise en lidt usynlig, lokal virksomhed frem for havnebyens egne borgere. 300 dage om året er L120 Linette på havet, og når hun kommer i havn, er det ofte midt om natten. 

”I dag bor alle fiskere ikke i cykelafstand fra havnen, men vi skaber arbejdspladser til ikke mindst lokale håndværkere. Fiskeriet fylder derfor stadigt meget i byens bevidsthed. Alle ved jo, at jeg har Linette her i havnen, selv om jeg bor i Harboøre, Tommy i Klinkby, og de fleste af vores folk på Samsø, Mors eller Amager”, siger Alfred Fisker Hansen.

Han er 54 år og har tre børn. I familien er det uafklaret om en ny generation med navnet Fisker Hansen på et tidspunkt stiger ombord på L120 Linette:

”Den yngste er 19 år og under uddannelse som skibsmontør. Han har været med ude et par sommerferier og overvejer at blive fisker. Det vil da være tåbelig ikke at hjælpe ham i gang, hvis han gerne vil, så det er okay, hvis han gør det for sin egen skyld. Men han skal ikke gøre det for min skyld”.

Faktaboks

L120 Linette 
L120 Linette er bygget på Vestværftet i Hvide Sande i 2002 og blev i 2010 købt af Alfred Fisker Hansen og Tommy Svart. De har udstyret skibet med isanlæg, og i 2015 forlængede de  L120 Linette med tre meter for at få mere plads i lastrummet og på dækket. Udvidelsen giver også plads til, at ikke-salgbar bifangst kan tages med i land.  

Besætningen er på otte mand plus en lærling.

L120 Linette er på havet 300 dage om året og fisker cirka 250 dage. 

Alfred Fisker
Født i Skagen i 1964 og opvokset i Hanstholm, hvorfra han fiskede fra 1981 til 1996. Herefter fra Thyborøn, hvor han i første omgang havde hyre på fartøj, der landede industrifisk, men hurtigt fik part i et konsumfiskefartøj sammen med familien Lange, som han senere købte ud. Har siden 2010 ejet L120 Linette sammen med Tommy Svart.

Alfred Fisker Hansen har siddet i bestyrelsen for Thyborøn Havns Fiskeriforening i 11 år, hvor han siden 2011 også har været næstformand. Han er dermed også i Danmarks Fiskeriforenings bestyrelse og bestyrelsen for Fiskernes Forsikring.

Fritiden bruges som jæger i Sverige, Polen og herhjemme samt på en motorcykel.

Privat bor Alfred Fisker Hansen i Harboøre sammen med hustruen Susanne, der siden juni har haft egen fodterapeutklinik i Thyborøn.