Fra sydens sol til Tangen
For otte år siden flyttede Laust Jakobsen fra Harboøre til Sydspanien. Nu er han tilbage i hjembyen og på posten som administrerende direktør hos Danske Fiskeauktioner i Thyborøn
Af Kamilla Husted Bendtsen
Foto: Henrik Vinther Krogh
Laust Jakobsen har for alvor chokeret og overrasket hele sin familie to gange: Første gang da han i 2006 pludselig annoncerede, at nu flyttede han til Spanien.
Og igen da han endnu engang rykkede teltpælene op og flyttede hjem til Harboøre efter otte gode år, som bød på både et godt arbejde, den store kærlighed og familiestiftelse.
Den administrerende direktør er opvokset i Harboøre og er med egne ord ’så typisk en Harboøre-bo, som man kan være’. Faren arbejdede på Cheminova, moren var hjemmegående, og udover Laust talte familien også to ældre søskende.
Laust Jakobsen gik på Harboøre Skole og levede et særdeles aktivt liv i den lokale sportsverden. Al slags sport havde interesse, men især fodbolden hvor Laust Jakobsen i mange år spillede på førsteholdet i Harboøre.
”Jeg følte mig på den måde meget integreret i lokalsamfundet. Fodbold, og sport i det hele taget, er en rigtig god måde at komme til at kende mange mennesker på, og det giver et rigtig godt fællesskab”, fortæller Laust Jakobsen.
Tallene trak
Efter folkeskolen kom en matematisk studenterhue på fra Lemvig Gymnasium, hvorefter Laust Jakobsen tog på Handels- og Ingeniørhøjskolen i Herning for at læse økonomi.
”Det er jo næsten lidt pinligt at sidde og sige, men jeg har faktisk altid syntes, matematik var rigtig sjovt. Så jeg ville rigtig gerne arbejde med tal, derfor gik jeg den vej”, forklarer Laust Jakobsen.
Og det valg endte med at føre ham langt omkring. I første omgang dog kun til Thyborøn, hvor han blev elev hos Vestjysk Revision. Her endte han med at være i ti år. Samtidig med arbejdet læste han HD og tog en cand. merc. aud. fra Aalborg Universitet, hvor han pendlede til to gange i ugen.
Udlængsel
”Da jeg var færdig med den uddannelse, stod jeg ligesom ved en skillevej”, forklarer Laust Jakobsen.
”Jeg kunne enten vælge at læse videre til statsautoriseret revisor, men jeg følte mig lidt studietræt efter alle de år på skolebænken - jeg syntes, der skulle ske noget nyt. Så begyndte udlandet at trække. Jeg havde ingen kæreste på det tidspunkt, så jeg havde ikke forpligtelser her på den måde”.
Laust Jakobsen gik dog stille med sine tanker. Han så et opslag på nettet på en stilling i regnskabsafdelingen hos Wrist Groups afdeling i Spanien. Han søgte jobbet og fik det og kunne derfor til alles store forundring – han var jo den typiske Harboøre-bo, som han siger – annoncere, at han trængte til at prøve noget nyt. Så nu flyttede han til Algeciras.
”’Jamen, kunne du da så ikke have prøvet noget i Holstebro?’ Det var min brors første reaktion”, griner Laust Jakobsen.
Men han trængte til at prøve noget nyt fagligt og ville gerne udvikle sig personligt og sprogligt. Derfor var udlandet den bedste mulighed, mente han dengang. Så han pakkede sin kuffert og flyttede til det sydspanske.
Fandt kærligheden
Det var en beslutning, Laust Jakobsen ikke fortrød. Han befandt sig særdeles godt i det spanske. Han var glad for sit job. Sydens sol bekom ham godt.
Set i bakspejlet medgiver han, at det måske var et lidt vildt spring. Laust Jakobsen talte ikke ét ord spansk. Han talte dog godt engelsk. Det gjorde de spanske kolleger til gengæld ikke.
Men et halvt års tid på intensivt sprogkursus hjalp på det, og Laust Jakobsen fik hurtigt etableret sig i det sociale liv. De spanske medarbejdere var gode til at invitere deres udenlandske kolleger med til arrangementer, og ugentlige fodboldkampe med de andre internationalt ansatte blev også hurtigt en tradition. Og en dag mødte han Rocio Gil gennem nogle fælles bekendte.
Internationalt bryllup
Rocio Gil arbejdede på det tidspunkt som advokat i Gibraltar, men kom snart til at møde familien fra Harboøre. Parret blev nemlig hurtigt klar over, at det skulle være de to, og i 2008 giftede de sig i Spanien ved et mindeværdigt bryllup.
”Det var en god blanding af spanske og danske bryllupstraditioner, så det var en rigtig sjovt, og en god fest”, fortæller Laust Jakobsen.
Han havde 30-40 gæster med fra Danmark. Det var ellers næsten lige før, de danske gæster var gået glip af festlighederne. Flyselskabet, de havde booket billetter hos, gik nemlig konkurs, så nye billetter måtte bestilles og betales igen hos et nyt selskab. Men trods besværet endte det heldigvis lykkeligt, og alle nåede med.
Parret har i dag to børn. Laura på tre år og Daniel på et.
Hjem igen
Laust Jakobsen bryder sig ikke selv om at bruge ordet ’headhuntet’. Men en dag blev han ’ringet op’, som han formulerer det, og tilbudt et job hos bredbåndsselskabet Sapphire Networks, der blandt andet servicerer Bet 365, som er et af de største spillefirmaer på nettet.
Laust Jakobsen tog jobbet, der lå i Gibraltar, og pendlede hver dag i seks år over grænsen fra Spanien, hvor han blev boende sammen med Rocio. Han var glad for sit job, sin familie og sit liv i det spanske.
Derfor kom det netop som endnu et chok for familien, da Laust Jakobsen i vinters kunne fortælle, at nu flyttede han hjem igen.
Da Laust Jakobsen flyttede til Spanien i sin tid, var det på en toårig kontrakt med mulighed for forlængelse. Men egentlig havde han ikke gjort sig de store tanker om, hvor længe udlandsopholdet skulle vare, og da det kom til stykket, var det slet ikke Laust Jakobsens plan at flytte tilbage netop nu. Men omstændighederne flaskede sig anderledes.
Der er en del konflikter om Gibraltars tilhørsforhold. Derfor er der ofte kontroller og midlertidige lukninger af grænsen til Spanien.
”Det var ved at være lidt irriterende, når jeg skulle over hver dag for at komme på arbejde”, forklarer Laust Jakobsen.
Alt klar på fire dage
Laust Jakobsens svoger, Michael Lodahl fra Danske Fiskeauktioner, fik nys om alle besværlighederne og tilbød Laust et job, hvis han kom hjem.
Det var han nu ikke interesseret i på det tidspunkt, og han slog det hen. Derimod luftede nu også hans kone, Rocio, et ønske om at flytte til Danmark.
”Hun havde jo været på besøg her og havde stort mod på at flytte udenlands. Hun har selv boet og arbejdet i både London og Wien og er god til sprog”, forklarer Laust Jakobsen, der nu var under mildt pres fra flere sider.
Og da Michael Lodahl ringede en dag og endegyldigt manglede én på posten som administrerende direktør, sagde han ja.
”Vi tog så til Danmark fire dage i julen sidste år, og på de fire dage fik vi egentlig ordnet det hele. Jeg var til samtale og så jobbet an, og Rocio havde allerede set på bolig på nettet, så vi var rundt og se dem, der havde interesse, og der faldt vi for et hus i Harboøre”, forklarer Laust Jakobsen, hvis liv altså tog en pludselig drejning.
Sprog-dilemmaer
Heldigvis ser det ud til, at flytningen igen har været den rigtige beslutning.
”Vi er allerede faldet godt til”, siger Laust Jakobsen og fortsætter:
”Alle har taget rigtig godt imod Rocio. Og her vil jeg faktisk også gerne rose de danske myndigheder. De har været så gode og gjort flytningen let for os. Det fungerer bare. Og børnene er så små endnu, at de ikke er rigtig kede af, at vi er flyttet. Laura er tværtimod glad for sin nye børnehave og allerede rigtig god til at tale dansk”.
Denne gang er det jo heller ikke noget problem med sproget for Laust Jakobsen. Det er værre for hans kone, der også har den ekstra udfordring at skulle slås med den Harboør’ske dialekt.
”Rocio har faktisk lært en hel del dansk allerede, mens vi var i Spanien, så hun er rigtig godt med. Men hun har haft en lærer fra København, så det var jo lidt at starte forfra, da hun kom til Harboøre og skulle hilse på min far. Så kom hun med sit fine: ’Hyggeligt at møde Dem!’ Men sådan taler vi altså ikke herovre”, siger Laust Jakobsen med et smil.
Fremtiden ligger i Harboøre
Rocio Gil går nu på sprogskole og begynder at lede efter arbejde eller eventuelt uddannelse, som også kunne være en mulighed. Laust Jakobsen er så småt faldet godt til i sit nye job – selvom han ikke har forstand på fisk, men det kommer jo nok hen ad vejen.
”Det hårdeste har været at flytte fra Rocios familie, som vi boede tæt på dernede. Men nu får børnene jo også bedstefar og familie tæt på her. Og så har jeg ikke ét sekund savnet de fire årstider herhjemme. Men jeg kan godt savne det sociale udeliv i Spanien. Der er cafeer overalt, hvor man lige kan møde folk til en kop kaffe”, siger Laust Jakobsen, der dog lige nu er sikker på, at fremtiden ligger i Harboøre.
Eneste bekymring er det lave fødselstal på egnen. Børnene kommer muligvis til at have langt til skole med videre. Men det har familien taget med i deres overvejelser og accepteret til fordel for alle plusserne.
”Jeg synes, vi har sådan et godt lokalsamfund herude med værdier, der matcher mine egne. Folk er utroligt gode til at støtte op om initiativer, og her er et rigtig godt sammenhold. Det vil jeg gerne give videre til mine børn. Vi har også haft det storbyliv, vi føler, vi skal have. Algericas har 120.000 indbyggere, og vi boede midt i byen på ottende sal. Der kunne man ikke lige sende børnene ned på gaden og lege”, siger Laust Jakobsen og fortsætter:
”Desuden er arbejdsløsheden blandt unge jo så stor i Spanien, at det er helt uhyggeligt. Så tror jeg alligevel, det er meget lettere at klare sig fra Harboøre, når børnene engang bliver store,” siger han.
FAKTABOKS
41 år og opvokset i Harboøre.
Gift med Rocio Gil. Sammen har de børnene Laura på tre år og Daniel på et.
Uddannet cand.merc.aud og har en HD i økonomi.
Arbejdede hos Vestjysk Revision i ti år samt i regnskabsafdelingen hos Wrist Group i Spanien og senere hos Sapphire Networks på Gibraltar.
Boede i Sydspanien fra 2006, men er i år flyttet hjem til Harboøre med sin familie for at bestride jobbet som administrerende direktør hos Danske Fiskeauktioner i Thyborøn.
Danske Fiskeauktioner er den mest moderne fiskeauktion i Danmark med elektronisk fiskeauktion og auktionslokaler i Thyborøn, Thorsminde og Hvide Sande.