Frisk fisk skal købes på havnen

Åbent hele ugen

Nørgaard Fisk & Røgeri har siden påske drevet fiskebutik på Thorsminde Havn

Af Erik Poulsen
Foto: Henrik Vinther Krogh

Butik og køkken indrettet i et tidligere kølerum, hvor der ikke længere fileteres fisk. I stedet sælges der frisk fisk og skaldyr samt steges fiskefrikadeller og fiskefileter. Og har man lyst til at nyde et stjerneskud udendørs, kan det ske på den lille terrasse med direkte udsigt til den kajkant, hvor fiskefartøjerne lægger til for at levere råvarerne til Nørgaard.

Den nyåbnede fiskebutik falder godt i tråd med Thorsmindes forvandling fra en ren fiskerby til en turistpræget vestkyst-by, hvor ikke mindst det nyåbnede strandingsmuseum forventes at trække tusindvis af gæster til byen.

Sommerhusgæster i området omkring Husby Klitplantage har fået en folder om butikken, ligesom man også forventer at trække turister oppe fra Fjaltring og Bovbjerg. Mange i Holstebro har også allerede fundet ud af, at fiskebutikken er en del af oplevelsen ved en tur til Thorsminde.

Nørgaard har derfor året rundt åben alle ugens dage, så gæster ikke kører forgæves til havnen efter frisk fisk. Og som noget nyt er Nørgaard også kommet på facebook for at kunne fortælle kunderne, hvad er der weekendens aktuelle tilbud i butikken. Det kan her til sommer for eksempel være krabber og hummer.  

Som navnet Nørgaard Fisk & Røgeri antyder, er der også røgvarer i butikken. De kommer fra pakkehallen, hvor der er installeret en splinterny røgovn, som hver dag er i brug til kold- og varmrøgning af fisk over bøgeflis.

”Varmrøgede fisk får to-tre timer, mens de koldrøgede er i ovnen syv til 11 timer. Det er både sild, makrel, laks og for eksempel kulmule, der egner sig godt til at blive røget”, forklarer Roald Bro.

Alt bliver større på havnen

De to fiskehandlere er begge født og opvokset i Thorsminde og oplært i fiskerihåndværket på Nissum Fjord. 

”Det var dengang, hvor der var masser af fisk i fjorden. Selv som dreng kunne man jo hive fjordskrubber i land i enorme mængder. Det var sjovt, og der var et helt andet liv nede ved fjorden. Selv hvis man fik lov til at fiske frit i fjorden i dag, ville man ikke kunne gøre det samme, og det er også blevet mere besværligt at få dem over auktionen, hvor vi køber vores fisk. Blandt andet fjordfisk som helt og ål”, siger Michael Sørensen.

Udviklingen i fiskeriet har også præget fiskeeksportørernes virksomheder, der begyndte i små rum i fiskeauktionen og voksede sig store til virksomheder i egne bygninger på havnen. Da de var flest, var der fem-seks lokale fiskeeksportører i Thorsminde, men i dag er der kun Nørgaard, der til gengæld er udvidet i et par omgange. Som et led i fødekæden fra hav til bord har eksportforretningen således fulgt udviklingen i fiskerierhvervet fra mange små trækuttere til væsentligt færre store, moderne fartøjer.

”Da jeg var dreng i Thorsminde, lå der vel 50 både i havnen, og der kom yderligere 50-60 udefra til forårsfiskeriet. I dag er der 10-12 skibe i havnen”, siger Michael Sørensen.

Opbakning fra de lokale fiskere

Dagen begynder på fiskeauktionen. Både for at købe fisk til egen forretning og kunderne i ind- og udland. Via andre eksportører sender de for eksempel fisk fra vestkysten til både Belgien, Spanien og Italien. 

”Vi er oppe og kigge på auktionen her i Thorsminde og i Thyborøn næsten hver dag for at se på udvalget. Vi har også kunder i Hanstholm, som vi laver vurderinger for, inden at de selv byder på fisken ved Danske Fiskeauktioners internetauktion”, forklarer Michael Sørensen.

Rollen som de lokale vurderingsmænd, der ser på indholdet i fiskekasserne med købers øjne, er vigtig for fiskerne. Det er blandt andet for at bevare en lokal fiskeeksportør på havnen, at de lokale fiskere gennem Thorsminde Driftsselskab ejer bygningen, hvor Nørgaard har lejet sig ind.

Butikken er også et udstillingsvindue for de lokale fiskere, der gerne vil have et sted, hvor byens gæster kan opleve de friske råvarer fra Thorsmindes kystnære fiskeri. Fladfisken bag disken kan sagtens være fanget kun 12 timer forinden. Og når de lokale fiskere tager til Fiskens Dag i København eller laver turistevents i hjembyen, er det selvfølgelig med røgede sild fra Nørgaard.

Her er fiskehandlerne også vant til at kommunikere med forbrugerne i kraft af mangeårige kunder på restauranter så langt væk som København og Aarhus såvel som i lokale institutioner.

Bindeled mellem både og menukort

Ugens travleste dag er fredag, hvor kunder i både ind- og udland skal have fisk nok til både weekendens gæster og næste uges menu. 

”Nye kunder kommer gerne på besøg hos os og auktionen for at opleve, at det er friskhed og kvalitet, vi leverer. Prisen spiller selvfølgelig ind, men synet af en fisk, der er landet for kun fem-ti timer siden, er altså noget, der stikker i øjnene på en kok”, siger Michael Sørensen.  

Frisk fisk i topkvalitet og sporbart til en af de lokale kutter er det alternativ til frosne fiskeprodukter fra en grossist, som Nørgaard lever af at levere. Som bindeled mellem fiskere og kunder får de derfor automatisk også en rådgivende rolle.

”Vi følger meget med i, hvad de forskellige både laver, og vi snakker dagligt med fiskerne, der ringer til os for at spørge, om de skal komme hjem torsdag eller fredag. Prisen på fisken afhænger jo meget af efterspørgslen. Samtidigt har vi også en løbende dialog med kunderne, der for eksempel gerne lige vil drøfte næste måneds menukort med os, inden de sætter bestemte fiskeretter på. Både fiskere og kunder ved, at kvalitet er noget, som vi går meget op i”, siger Roald Bro.