Havkat landede på plejehjem

Tekst: Erik Poulsen
Foto: COMPLOT Media

Ny tv-serie om vestkyst-fisk følger blandt andet medarbejdere fra storkøkken på havnebesøg i Hvide Sande, hvor de møder en fisker, der bagefter kommer forbi plejehjemmet med en friskfanget havkat.

Beboerne på plejehjemmet Rosenlunden i Lem Stationsby ved Ringkøbing har fisk på menuen hver uge, men det var alligevel på mange måder noget nyt og spændende, da der i februar blev serveret havkat på en bund af spidskål og porre. 

Et tv-hold fulgte nemlig hele processen fra køkken til spisebordene i plejehjemmets café, hvor en fiskeskipper fra Hvide Sande i dagens anledning spiste med og præsenterede beboerne en hel, friskfanget havkat. Fiskeren Kurt Adsersen var også med til tilberedningen, hvor han fortalte køkkenpersonalet om den sæsonaktuelle fiskeart.  

”Det er en grim karl at se på, og den har nogle meget skarpe tænder, som den bruger til at knuse muslinger med. Så fanger du en sprællevende havkat, så bider den altså hårdt, hvis du ikke passer på dine fingre. Dét gør man kun én gang. Men ellers er den meget velsmagende og har en lidt anden smag end torsk og mørksej”, sagde Kurt Adsersen, mens han erfarent skar portionsstykker ud af havkat-fileterne.

Samarbejdet med plejehjemmet skyldes en ny tv-serie på TV Midtvest, hvor vestkystfiskere og forskellige storkøkkener mødes for at udveksle erfaringer om havfrisk fisk. Personale fra plejehjemmet Rosenlunden har derfor også været på auktionen i Hvide Sande for at opleve, hvordan 30-40 ton friskfanget fisk blev solgt på auktionen, og hvordan fisken efterfølgende blev håndteret hos den faste leverandør Edgar Madsen Fiskeeksport & Filetfabrik. 

Køkkenpersonalet og lederen af plejehjemmet var desuden forbi Kurt Adsersens kutter og fik undervejs et indtryk af, hvordan sporbarheden er i fiskens vej fra hav til forbruger. 

Inspireret til andre fisk

Maja Lorentsen Jensen fra Rosenlunden har som køkkenleder ansvaret for, at plejehjemmets mad til 50 beboere overholder Fødevarestyrelsens regler og var meget begejstret for besøget på havnen i Hvide Sande. 

”Det var godt at se, hvor friskfanget fiskene er, og hvordan sporbarheden fungerer. Vi mødte alle slags fisk, og det var sjovt at se, hvor de friske fisk kommer fra, og hvordan det hele fungerer på både kutteren, auktionen og hos fiskeeksportøren, som vi normalt får vores fisk fra. Det er meget moderne og en helt anden kultur, og vi har fået noget at snakke med de ældre om”, siger Maja Lorentsen Jensen.

På plejehjemmet sætter man en ære i at lave maden fra bunden. Rosenlunden er en del af de fælles, kommunale indkøbsaftaler, men har en undtagelse på indkøb af frisk fisk, der betyder, at man selv kan vælge en lokal leverandør. 

”Det er vi glade for, da det vil være tosset at få fisken østfra, når vi har den herude på vestkysten. Vi har fisk på den varme menu hver tirsdag og bruger også forskellige fisk til smørrebrød. Og hver søndag får beboerne sild og snaps”, siger Maja Lorentsen Jensen. 

Hun fortæller, at plejehjemmet hidtil har været glade for traditionelle fiskearter som rødspætter, torsk og mørksej, men er efter besøget på havnen blevet inspireret til at prøve nogle af de mere ukendte fisk som for eksempel havkatten:

”Vi vil helt klart stræbe efter at få flere slags fisk på menuen og måske også tænke mere fisk ind i smørrebrødet. De ældre er med på at prøve noget nyt, og jeg kan jo se, at det ikke behøver at være dyrere, hvis vi vælger de fisk, der er i sæson. Måske skal jeg bare til at skrive ’fiskeret’ på månedsmenuen, så vi bedre kan vælge den fisk, der er aktuel”.

Fortællinger om råvarer

Mødet mellem fiskere og storkøkkener er en fortsættelse af tv-serien ’Vestkystfiskerne’, som har været sendt på en række de regionale TV2-stationer over hele landet. Her medvirkede Kurt Adsersen også og er med i den nye tv-serie sammen med syv andre fiskere fra Thyborøn, Thorsminde og Hvide Sande. 

Mens Kurt Adsersen udvekslede erfaringer med plejehjemmet, er de andre fiskeskippere for eksempel på visit hos en efterskole, en grillbar eller en industrivirksomhed. Programmerne kommer derfor til at handle om fisk på mange måder. Fra gourmet-ret på kendt kro til fiskefrikadeller i en børnehave.

”Det er fantastisk, at fiskerne prioriterer at tage nogle dage fri fra arbejdet på havet for at bruge tid på formidlingen til forbrugerne. Vi kan klart mærke, at det gør en forskel, at det er fiskerne selv, der fortæller historien om deres råvarer og erhverv i stedet for at overlade det til andre”, siger Heidi Ebey, projektleder for Konsumfisk, der står bag projektet ’Kend din fisker’.

Formidling af erhvervet

Det har da også været en positiv oplevelse for fiskeskipper Kurt Adsersen at deltage i projektet:

”Der er mange, der ikke ved, hvordan moderne fiskeri foregår. Det oplever vi for eksempel, når der er Åbent Skib i Hvide Sande. Når folk kommer ombord, bliver de overrasket over, hvor gode forhold vi har”, siger Kurt Adsersen. 

Han medvirker derfor også gerne til formidling af fiskeriet som arbejdsplads, fordi han har mærket, hvordan en tv-serie som ’De Unge Fiskere’ har fået flere unge til at søge i retning af erhvervet: 

”De finder ud af, at det er en livsstil, hvor man skal ud at sejle i en uge og være sammen med tre andre døgnet rundt. Så man skal kunne med andre mennesker. Det er ikke altid lige nemt”, siger Kurt Andersen. 

Tv-programmerne om nye måder at bruge vestkyst-fisk i forskellige storkøkkener ventes vist på TV Midtvest senere på foråret.